K.Čilinskas: „Leo LT“ – oligarchams skirta G.Kirkilo ir A.Kubiliaus dovana, kuria išplaunamas valstybės turtas

Teisės projektų ir tyrimų centro (TPTC) tarybos pirmininkas, buvęs parlamentaras Kęstutis Čilinskas įsitikinęs, kad „Leo LT“ korupcinis sandėris vyksta pagal tą sumanymą, kuris buvo sukurtas praėjusioje Seimo kadencijoje, bendradarbiaujant tuometiniam ir dabartiniam Vyriausybės vadovams – Gediminui Kirkilui ir Andriui Kubiliui.
TPTC išplatintame pranešime spaudai K.Čilinskas teigia, kad sandėrio kūrėjai numatė, jog neilgam bus reikalinga „Leo LT“ bendrovė kaip būdas valstybės energetinio kapitalo didelę dalį (38,3%) „perplauti“ į privačios bendrovės rankas. Todėl pačioje „Leo LT“ sutartyje nustatyta, kad ji galioja tik iki 2015 metų, nors numatomos AE statyba buvo suplanuota iki 2025 metų. Vien tai įrodo, kad sandoris skirtas ne AE statybai.
K.Čilinsko teigimu, iš „Leo LT“ steigimo sutarties ir kitų dokumentų bei teisės aktų matyti, kad „Leo LT“ kūrėjai numatė kelis valstybės turto „išplovimo“ į privačias rankas etapus.
Pirmas – perduoti „Leo LT“ (tuo pačiu privačių savininkų) nuosavybėn apie 7 mlrd. vertės energetines sistemas ir jų duodamą pelną. Tai – atlikta.
Antras – padidinti elektros energijos kainas, tuo pačiu – privačių savininkų pelną. Tai atlikta.
Trečias – perduoti be privatizavimo, t.y., ne rinkos kaina, į „Leo LT“ (vadinasi, ir į privačių savininkų) kapitalą visus valstybės ir savivaldybių pastatus, žemės sklypus, įrengimus, susijusius su energetinėmis sistemomis. Tai atliekama, priimti reikalingi teisės aktai.
Ketvirtas valstybės lėšų „išplovimo“ privačiai bendrovei etapas, pasak K.Čilinsko, yra itin solidus ir vyksta dabar. Tai lėšos, kurios turėtų būti skirtos Lietuvos valstybei jos energetikos sistemoms tobulinti ir jungčiai su Švedija, iš viso apie 30 mlrd. litų. Šis etapas solidus, nes po to, kai „Leo LT“ gaus minėtas lėšas, privačios UAB kapitalas valstybės sąskaita išaugs dar 38,3%, t.y., dar maždaug 12 mlrd. litų.
Centro pranešime spaudai teigiama, kad kol viešumoje Vyriausybės ir privačios bendrovės atstovai imituoja diskusiją dėl sandorio panaikinimo, tylumoje vyksta gerai suderinta veikla. Vyriausybė rūpinasi, kad paraiškas dėl minėtų milijardų gavimo pateiktų būtent „Leo LT“ valdomos įmonės.
Pranešime atkreipiamas dėmesys, į energetikos ministro Arvydo Sekmoko veiksmus. Ministras patvirtino, kad Vyriausybė leis „Leo LT“ įmonei „Lietuvos energija“ teikti paraiškas ir gauti ES milijardus. O pagal „Leo LT“ sandorį, jei valstybės (ES) lėšos pateks bet kuriai iš „Leo LT“ bendrovių, automatiškai 38,3% patenka į privačios UAB „NDX energija“ kapitalą.
„Tik sukūrus specialią vien valstybės kapitalo bendrovę, į ją pervestos valstybės (ES) lėšos liktų valstybės kontrolėje. Tačiau Vyriausybė to nedaro ir specialiai atidėjo darbo grupės išvadas po to, kai nebebus laiko įsteigti tokią bendrovę“, – teigiama TPTC pranešime.
K.Čilinsko nuomone, geriausiai įrodo, ką Vyriausybė iš tikrųjų daro ir galvoja – jos sprendimai. Ministras pirmininkas savo potvarkiu sudarė darbo grupę dėl „Leo LT“ likimo, į grupę įtraukdamas vien tik „Leo LT“ vadovybės – stebėjimo tarybos narius. Į grupę neįtraukė nė vienos valstybinės teisinės ir kontrolės institucijos (pvz., Vyriausybės kanceliarijos teisės departamento, Teisingumo ministerijos, Valstybės kontrolės ir t.t.).
Nors ir krizės metais vietoj valstybės interesus turinčių ginti valstybės teisininkų nusamdė privačius. K.Čilinskas pastebi, kad ir pradedant „Leo LT“ sandorį, valstybė dosniai mokėjo būtent privačioms firmoms, duodančioms išvadas ne valstybės, o privačių savininkų naudai.
K.Čilinsko teigimu, Vyriausybė ne be reikalo paprašė bent dviejų mėnesių darbo grupės išvadai. Mat per tą laiką Europos komisijoje Vyriausybė pasiūlys būtent AB „Lietuvos energiją“ ar kitą „Leo LT“ įmonę duoti paraišką ES komisijai dėl paramos Lietuvos valstybei milijardų ir tuo pačiu dėl 38,3% tos paramos perėjimo privatiems savininkams.
Centro pranešime prognozuojama, kad naujoji prezidentė Dalia Grybauskaitė negalės nieko pakeisti: „Po inauguracijos naujoji Prezidentė bus pastatyta prieš šį faktą ir jau numanomą privačių teisininkų išvadą: panaikinus „Leo LT“, negauname ES paramos. Prezidentei beliks apgailestauti, kodėl Vyriausybė nepagalvojo, jog ES paramą reikia prašyti šimto procentų valstybei kapitalo pagrindu sudarytai bendrovei, o ne „Leo LT“ dukterinei bendrovei, kurios 38,3% kapitalo pagal „Leo LT“ sandorį priklauso privatiems savininkams.“
Pranešimas spaudai baigiamas K.Čilinsko išvada, kad iš Vyriausybės sprendimų matyti, jog „apie gerą valstybės dovaną politikų taip mylimai oligarchų bendrovei iš anksto pagalvota“.

Šaltinis www.DELFI.lt


Įrašas paskelbtas temoje Prieš LEO LT. Išsisaugokite pastovią nuorodą.